Lchf-gryta med fläskfilé

Ingredienser:

  • fläskfilé
  • bacon
  • (ev. rester, grillad kyckling, korv el. dyl)
  • smör
  • grädde
  • creme fraiche

Skär bacon i bitar, knaperstek i smör, under tiden skär du fläskfilén i bitar, bryner i en kastrull tillsammans med smör. Klipp ner ett par kvistar färsk basilika efter smak, fräs så att de får en fin yta. Ner med bacon och ev. rester. Häll på grädde efter smak och behov, låt koka ihop, mot slutet häller du på creme fraichen för att få lite mer sås och en härlig konsistens. Salta och peppra efter smak. Var försiktig med saltet innan du provsmakat då bacon är väldigt salt i sig.

Servera gärna med kokt broccoli.

Sommar, sol och glada ungar…

Det är härligt nu, synd att man inte har semester, men jag hoppas på fint väder även då. Vi åt en härlig frukost med nybakat bröd, se nedan. Gjorde en ny dubbel sats i morse, så nu hoppas jag att jag har frukost hela veckan. I morse blev det med smör, tonfiskröra och en laxskiva på, jättegott. Barnen åt också, dock hoppade de över laxen.

Nu blir det snart en sväng till mor och far och bad i sol och pool.

Jeanikees paranötsbröd – lchf bröd

Paranötsbröd - lchf Nu har jag gjort ett eget recept med utgång från det nedan, och det blev helt underbart! Det smakar verkligen som bröd. Kan jag skarpt rekommendera… Jag har inte räknat ut hur många kolisar det innehåller än.

Det blir ca 5 stycken beroende på hur stora man vill ha dem.

Recept:

  • 3 ägg
  • 3 dl Västerbottenost
  • 3 msk majonnäs
  • 1 dl hackade paranötter
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver

Vispa ägg, ost och majonnäs, häll ner alla torra ingredienser och se till så att det blandas väl. Klicka upp på en plåt med bakplåtspapper och bred ut. Grädda i 200 g, i 11 minuter.

Sesambröd

LCHF Sesambröd
Antal: ?
Tid: 15 minuter

Det här receptet hittade jag här. Detta tänkte jag prova i morrn, men jag tänker byta ut sesamfrön mot paranötter då jag har en påse med sådana hemma och inga sesamfrön. Vi får väl se hur det blir. Jag lovar att återkomma.

Ingredienser
1 msk fiberhusk
2 dl skalade sesamfrön
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
3 st ägg

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Häll alla torra ingredienser + osten i en skål och rör runt med en sked så att det blandar sig ordentligt. Tillsätt alla äggen och rör samman allt till en deg. Ta en långpanna och lägg i ett bakplåtspapper. Häll ut degen på pappret och bred ut den med hjälp av en slickepott så att degen blir jämn. (Degen täcker inte hela pappret utan den blir ca 38X24cm). Grädda den i mitten av ugnen i 8 minuter.

Midsommardagen

är snart slut den också, nu går vi mot mörkare tider igen. 😉 Vi hade en stillsam och mysig midsommarafton här hemma igår, jag min man och våra tre barn, de stora bonusbarnen var hemma hos sin mamma. Vi åt en härlig frukost, sen åkte vi upp en sväng till parken så barnen fick dansa lite. Filippa vann en ask choklad och Flisan ett litet lejon. Efter det så åkte vi hem och åt mat, och avslutade kvällen tvärsöver gatan med lite kaffe hos Sanita medan barnen lekte så härligt. Sen hem och mysa lite framför tv:n. Fredrik somnade i soffan medan jag faktiskt tog mig in till sängen 🙂 Idag har också varit en härlig soft dag, dock med lite regn på förmiddagen, men då hann vi vika lite tvätt och diska och så. Nu sitter grabbarna i badet och tjejerna är över hos Edvin. Sen blir det nog lite jordgubbar innan kvällen 😉

Dagens mat

har väl inte varit jättebra även om jag har hållit mig till ”rätt” saker i stort sett förutom en atkinsbar, men bättre än någon annan och bara för att jag inte hade något annat tillgängligt, och Cola light som inte tillför något vettigt alls, men oj så jag njöt…

  • Två paket skivad rostbiff
  • Oliver
  • Cola light
  • 1 atkinsbar
  • jordgubbar och vispgrädde
  • jordnötter

Nästan så jag skäms, men jag har ingen annan att skylla på än mig själv.

Kycklingspett lchf

Dessa ska jag göra till midsommarafton:

Ingredienser:

  • Kycklingfiléer
  • olja
  • citronsaft
  • färskriven ingefära
  • soja
  • basilika
  • rosépeppar

Blanda alla ingredienser i en skål i önskad mängd. Smaka av, tillsätt andra kryddor om du vill efter tycke och smak.

Skär filéerna i bitar, lägg i marinaden och låt stå, minst en halvtimme gärna längre. Samtidigt så tar du små träspett och blötlägger dem så att de inte brinner upp på grillen.

Sen grillar du eller steker i panna eller ugn, servera gärna med en sval creme fraiche och lite hackad gräslök.

Dagens mat

Frukost: En muffins, var väldigt hungrig till lunch, så jag behöver nog lite mer än en sådan.

Lunch: Köttgryta från i lördags

Middag: nE liten hamburgare i sallad från i fredags, två revbenspjäll, ett par bitar mozzarella ost, lite smör och lite för många jordnötter.

Midsommar

Jag fick en förfrågan från min kära Uwis om vad vi äter på midsommarafton, så jag tänkte att jag skriver upp en lista här om vad som kommer att finnas på mitt midsommarbord.

Midsommarbuffé

  • Sill (Skärgårdssill, och en egen inlagd som receptet kommer på senare, jag har inte riktigt bestämt mig än för vad jag ska ha i.) 🙂
  • Creme fraiche (istället för gräddfil)
  • Kallrökt lax
  • kycklingspett
  • räkor
  • lagersallad (Det viktigaste) Ingen midsommar utan denna sallad som jag är uppvuxen med.
  • köttbullar
  • ägghalvor
  • avokado
  • nötter
  • jordgubbar
  • grädde

Det är väl det vi har planerat i stora drag tror jag. Sen har vi alltid frukostpicknick och då blir det nog Wraps med någon fyllning av något slag och så jordgubbar och grädde till efterrätt. 🙂

Mmmums!

MuffinsNästan så att jag längtar tills i morgon bitti. 😉 Men vi ska ta oss en liten provsmak om en stund jag och min man sen blir det mys i soffan tror jag.