Brysselkålsgratäng

Detta behöver du:

  • Brysselkål
  • Protein efter smak (gärna rester, jag använde nu tärnad kycklingfilé)
  • Creme fraiche
  • ost
  • ev. fetaost
  • (Hade jag haft knaperstekt bacon klart så hade jag blandat ner det, det hade varit kalas)

Dela brysselkålen i halvor eller ännu mindre bitar om du vill, strö över proteinet (vad du nu väljer) smeta över creme fraichen och toppa med ost. In i ugnen 200 grader 20 minuter. Vi åt fetaost till då jag glömde smula över den i gratängen. Man kan ju även servera med en fetaostkräm kanske.

Dag 14

Fortfarande på banan, trots dop mm. Så det känns bra. Idag blir det brysselkålsgratäng. Jag delade tinad brysselkål i halvor, tärnad stekt kyckling (rester) och så creme fraiche och ost över det… har inte smakat det än så vi får väl se hur det blir. Tänkte jag skulle ha haft fetaost över också men det glömde jag tyvärr…  kan ju smula över det sen på tallriken.

Paranötsbollar

Du behöver:

  • Paranötter
  • ev. sötningsmedel
  • 86% choklad, eller kokos eller sesamfrön eller annat att rulla dem i

Jag körde ner paranötter i matberedaren tills det blir en smet, klicka i smör efter smak, ev. sötningsmedel. Ställ in i kylen en stund så smeten stelnar lite, ta ut dem sen och rulla i ex. riven choklad.

Dop idag

för min älskade lilla Charlie. Det gick bra, förutom att han var lite ledsen så fort orgeln började spela men jag tror att det beror på att han hade brummat… Sen bjöds det på smörgåstårta och kladdkaka i församlingshemmet. Jag åt min egen smörgåstårta och den var helt ok, förutom att bottnen blev lite för tjock, jag är ju inte så förtjust i den där omelettkänslan… men tårtan var jättegod. Kladdkakan smakade jag faktiskt inte alls på så det känns bra.

Har ju vägdag idag också och vågen stannade på -3,3 sedan förra måndagen så det är jag nöjd med. Nu ska jag fortsätta att mysa med familjen i soffan…

Min Lchf-smörgåstårta

smörgåstårtalchfBröd:

  • 6 ägg
  • 5 dl riven ost
  • tre msk fiberhusk
  • 0,5 msk bakpulver

Det var på ett ungefär vad jag rörde ihop. Sen på med ett bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över. Grädda tills de blir gyllene i 200 g. Ta ut och låt svalna på galler.

Röra 1:

  • 2 burkar tonfisk
  • 0,5 rödlök
  • creme fraiche
  • majonnäs
  • svartpeppar

Häll av tonfisken och hacka löken, rör ner creme fraiche och majonnäs efter smak. Krydda med svartpeppar om du vill

Röra 2:

  • 2 pkt bacon
  • soltorkade tomater
  • svarta oliver
  • creme fraiche
  • majonnäs

Stek baconen tills du är nöjd, häll av låt svalna. Blanda med soltorkade tomater och skivade svarta oliver tillsammans med majonnäs och Creme Fraiche efter smak.

Röra 3:

  • Skalade räkor
  • kokta ägg
  • creme fraiche
  • majonnäs

Mosa äggen och blanda ner med resten.

Dela ”brödet” i fyra delar. Bygg upp dem med rörorna i mellan och dekorera med det du vill ha på. Smaklig Måltid 🙂

Efter en mysig förmiddag

på kyrkis i Länna med Emmy och Saga så var det dags för lunch. Grabbarna ligger och sover. Själv så har jag precis ätit en matlåda med kyckling och blomkålsmos då det inte blev något kvar från middagen igår. Men det var helt ok. Snart kommer tjejerna hem och Jenny, Evelinas mamma skulle komma förbi en snabbis på lite kaffe. Trevligt. Fredrik jobbar ju eftermiddag så honom får jag väl inte se förrän ikväll igen. Ikväll måste jag försöka komma i säng skapligt för jag är så trött. Och i morrn så ska vi till Sara och leka. Sen kommer Prästen Allan kl. 15.00 för dopsamtal. Mycket småsaker som ska fixas…

Dag 8

Tänk vad snabbt dagarna går…  Men det går fortfarande bra. Jag håller mig till det jag ska och det känns skönt. Nu ska jag krypa till kojs, är så trött, så God Natt på er alla!

Sov så gott!

Vaniljpannacotta med hallon – Lchf

pannacotta

  • 8 dl grädde
  • vaniljpulver, vaniljstång eller vaniljessens
  • ev. sötningsmedel efter smak
  • 2 tsk gelatinpulver
  • 1 msk vatten
  • hallon

Blanda gelatinet med vattnet. Koka upp grädden tillsammans med vaniljen, stäng av plattan och rör ner gelatinet så att det smälter. Fördela 3 hallon i 6 portionsglas/skålar, och fördela sedan pannacottan över dessa. Lägg försiktigt i 3 hallon till i varje glas/skål. Jag använde frysta hallon de kan vara lättare än tinade, så de skönk inte ner allt för mycket, vilket jag inte vet hur färska eller tinade gör. Ställ kallt ett par timmar så att de stelnar.

Stek

stekblev dagens måltid, och det var den godaste på hela veckan… Så underbart gott var det, till det serverades broccoli och gräddsås. Till efterrätt blev det vaniljpannacotta med hallon. Mumsigt!

Tjejerna var med mormor och gick en promenad runt hjorthagen. Filippa ramlade dock och gjorde sig illa i låret så hon har ont kraken. Vet inte riktigt hur hon lyckades med att göra illa sig där, men det gjorde hon tyvärr och det rejält. Fredrik nattar Stora C, han vaknade en sväng då jag nattade honom förut runt fem. Han är så sliten kraken. Lilla C har precis ätit och sitter i sin bilstol och gungar…. Nej men så gick det visst inget vidare så Stora C är uppe igen… härligt med ungar. 🙂

Matlista v. 4

Vecka 4

Måndag:

  • Grillad kyckling o avokado
  • Räkgryta

Tisdag:

  • Räkgryta
  • Kyckling med soltorkad tomat och svarta oliver

Onsdag;

  • Kyckling med soltorkad tomat och svarta oliver
  • Fiskgratäng

Torsdag:

  • Fiskgratäng
  • salladsburgare

Fredag:

  • Salladsburgare
  • Inkokt lax och hollandaisesås

Lördag:

Söndag:

  • Omelett
  • Rester