Matlista v. 3

Vecka 3

Måndag:

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag:

  • Tonfiskröra, ägg och paprika
  • Laxburgare, sallad tomat majonnäs och lök
  • Wok, Biff, lök, blomkål, spenat, basilika, jordnötter

Fredag:

  • Äggmacka
  • Wok, Biff, lök, blomkål, spenat, basilika, jordnötter
  • Pizza

Lördag:

  • Brunch: ostar, bacon, avokado, oliver,
  • Kött med vitlökssmör serverat med sparris, smörstekta chilichampinjoner och ostgratinerade körsbärstomater
  • Kokosmjölkspannacotta

Söndag:

  • Brunch: Ostomelett med spenat och tomat
  • Tjälknul med smörslungad hericot verts och rödvinsås
  • Ost och frökex

Wikholms gröna kokossoppa

kokossoppaDen här soppan är hämtad ur Per och Katarina Wikholms bok ”LCHF till vardags

4 portioner

  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 avokado
  • 1/2 stjälk  selleri (ca 275 g)
  • 1 dl pressad citron
  • örtsalt efter smak

Hacka sellerin i en mixer eller hacka den mycket fint. Skala och mosa avokadon. rör ihop kokosmjölk, avokado och selleri. Rör i citronen och smaka av med örtsalt. Låt gärna soppan stå kallt en liten stund innan servering.

Kokosmjölkspannacotta med hallon

Detta receptet är hämtat ur boken LCHF till vardags av Per och Katarina Wikholm.

6 portioner

  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 dl kokosflingor
  • 3 dl hallon
  • 3 tsk gelatinpulver
  • 1/2 tsk äkta vanijpulver

Den här efterrätten kräver lite förberedelse men den som väntar på något gott väntar sällan för länge.

Blanda Gelatinet med ca 1 msk kallt vatten.

Koka upp kokosmjölken tillsammans med vanilj och kokosflingor. ta kastrullen från plattan och rör ned gelatinet tills detta smält. Lägg ett par hallon i boten på små glas och fördela pannacottasmeten i glasen. Ställ dem i kylen över natten. Om du vill dekorera med hallon som ska sjunka ned en bit i pannacottan görs detta efter ca. 30-40 minuter när ytan har stelnat något.

Pizza – Ulrika Davidsson

Det här receptet är hämtat ur Ulrika Davidssons bok ”LCHF på mitt sätt”.

1 stor pizza

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 msk ajvar relish
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt och svartpeppar

Gör först tomatsåsen genom att skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader och påbörja pizzadegen:

  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl grädde eller vatten
  • 3 msk fiberhusk

Kläck äggen i en skål. Vispa dem med salt, olja, och grädde. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i några minuter. Späd md mer vätska om det behövs. Bred ut degen på en bakpappersklädd plåt. Bred tomatsås över och toppa med riven mozzarella och torkad basilika. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut pizzan och toppa med rucola, skinka, skivade tomater, pinjenötter och färsk basilika.

Italiensk köttfärslimpa

Italienskköttfärslimpa
Här utan pinjenötter

Det här receptet är hämtat ur Ulrika Davidssons bok ”LCHF på mitt sätt”.

  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk torkad oregano eller basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 pkt mozzarellaost
  • 1 msk grön pesto
  • 10 svarta oliver, skivade
  • 50 g pinjenötter
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 50 rucolasallad

Sätt ugnen på 175 g. Skala och hacka vitlöken fint och blanda med färs, ägg, grädde, örter , salt och peppar.

skär mozzarellan i tärningar och balanda med pesto.

Smörj en ugnfast form med olja och lägga på färsblandningen . Gör ett snitt i färsen och lägga i mozzarellan. täck över med färs och forma till en limpa. Dela oliver och tryck ner i limpan. Strö på pinjenötter. Dela tomaterna och skiva rödlöken. Lägg detta runt köttfärslimpan och häll över lite olja. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. Servera köttfärslimpan med ruccolasallad.

I morrn är det dags

Efter ett par veckor av ingen planering alls så kör jag nu igång på allvar… Kan inte hålla på på det här sättet heller, men det har varit så himla mycket nu ett tag. Men nu känns det bra! Jag har håller på med en matlista för nästa vecka, men först så tänkte jag bjuda på några recept ur mina två kokböcker som jag har köpt. Det blir separata inlägg ovan.

I morrn är det måndag, och då är det kyrkisdags. Frukosten är redan gjord så det är bara att sätta sig och äta i morrn. Det blir ägg och tonfiskröra med paprika. Det gillar barnen också så det blir perfekt. Nu ska jag skriva in recepten och sen måste jag fixa dopinbjudningar då vi ska ha dop för Charlie om två veckor, jag måste ju få iväg dem!