Champinjonsoppa

  • champinjonsoppaEtt gäng färska Champinjoner (Jag hade väl kanske ca en liter)
  • 100 g smör
  • vitlök efter smak (Jag hade 2 klyftor)
  • Vitpeppar efter smak (Jag hade ett 15-tal vitpepparkorn som jag mortlade)
  • 3 dl grädde
  • 2 buljongtärningar
  • Ca 0,5 l vatten
  • ev. lite vitt vin
  • bacon
  • Ev. rosépeppar och färsk basilika, det tror jag hade varit gott till, hade dock inget sånt hemma… =(
  • Om man gillar färsk ingefära
  • 2-5 dl creme fraiche, det är svårt att avgöra hur mycket ni vill ha. 🙂 Jag hade ca 3 tror jag.

Skiva champinjonerna, och fräs dem i smöret tillsammans med kryddorna. Låt det koka ihop lite på medel-svag värme. I med buljong och resten av vätskorna och låt koka ihop.

Under tiden strimlar du och steker bacon så knaprigt som du vill ha dem, och ev. gör du lite ostchips om du vill ha det till, alternativt river ost.

När det kokat ihop lite så kan du om du vill riva ner lite ingefära, jag tog ganska mycket då jag älskar det. Sen reder du av med lite creme fraiche i slutet så att det tjocknar till och får en liten rundare och fylligare smak.

Har du nån ostfralla kvar så tärna den och fräs i smör så har du härlig krutonger till också. 😉