Jag fluffar vidare!

Japp så är det. Jag fluffar vidare, här har det fluffats ”mysfluff” idag. Det blev en variant med kardemumma. Helt ok enligt mig och det är ju det viktigaste men jag tror maken godkände det också. I vilket fall som helst så är det bara att göra en naturell fluff på 2 äggvitor och 2 dl olja. Hur man gör kan ni läsa här men skippa då allt utom olja och äggvita. 😉

Du behöver:

  • 2 äggvitor
  • kardemumma efter smak
  • eventuellt 1-2 droppar stevia drops eller annan sötning.

Har ni några andra goda smaker så tell me! 🙂

Tomat- och basilikafluff

Detta är en variant på den libanesiska vitlökskrämen jag gjorde gjorde förra veckan.

Tomat- och basilikafluff ©Jeanikee

Du behöver:

  • 2 äggvitor
  • 2 dl neutral rapsolja
  • färsk basilika efter smak
  • ca 0,5-2 msk tomatpure
  • salt och svartpeppar

Vispa äggvitorna till hårt skum, fortsätt vispa ner lite i taget av oljan, precis som när du gör en majjo, smaksätt sedan med salt, peppar, tomatpuré och färsk basilika helt efter egen smak och tycke.

Jump in bed!

Då var det dags to jump in bed för att få min skönhetssömn. Anna en mamma till mina handbollstjejer drog ju igång spontanträning här med start idag. Träff vid punkt X kl. 19.00 sen kör vi löp/gångträning i vår egen takt, på vår egen runda. Planen är att vi ska köra onsdagar och söndagar och sen ett dopp i sjön efteråt. Idag kändes det sådär när vi kom dit och regnet öste ner men vi tog och runt en liten runda. Det var jag Cornelis, Flisan och Filippa och ett gäng andra tappra tjejer med mammor som trotsade regnet. Den första rundan blev inte så lång så när jag kom hem så tog jag en till och sammanlagt så blev det väl runt 6 km i alla fall och det känns helt ok.

Jag startade en ny utmaning idag, innan den 1 september ska jag ha gått 100 km, vilka är på? Jag har nu räknat ihop mina två rundor och de slutade på exakt 6 km, så nu är 6 % redan avklarade, bara 94 % kvar. 🙂

Sen lovade jag ju er att ni skulle få receptet på Tomat- och basilikafluffen, det kommer ovan. 😉

 

Soffhäng

Idag blir det ingen promenad då jag spar mina såriga fötter till i morrn då vi är ett gäng mammor som ska träffas för en löp-/gångrunda tillsammans med våra barn. Tanken är att vi ska köra onsdagar och söndagar och sen bada i sjön efteråt för de som vill. Så nu hoppas vi på härligt väder! 😉 Ser dock sådär ut. 😏 

Nu blir det lite soffhäng och en titt i nya numret av LCHF-tidningen. 

  

Kvällspromenad – Check

Jag var taggad hela dagen tills jag kom hem. Då fixade jag käk och sen tänkte jag att nej jag orkar inte ge mig ut på en runda… Men så fick jag en notis om att en kompis just avslutat sitt träningspass och då snörade jag på mig skorna! Det är ju så vackert ute så här års så det är ju bara att passa på. Nu några kilometer senare ångrar jag mig inte. Känner mig nöjd över dagen! Det hoppas jag att ni gör också. Nu är det Gott Natt! ❤️

Slut på semestern

Japp så är det. Nu är det slut på semestern, uppe i ottan och ska snart åka iväg med lilleman till dagis. Men jag jobbar bara 3 veckor till sen har jag semester igen. Det känns som en rätt så bra deal faktiskt. Vädret ska ju inte vara det bästa nu på ett par veckor heller så. Jag hoppas det blir bättre framöver. 😉 Men nu innan vi åker iväg så måste jag beställa lite mer kokosfett, hittar inget med utan smak i affärerna.

Hoppas ni får en underbar dag!

Vecka 26

Dags för matplanering av vecka 26. Då är det dags för mig att jobba igen och de 3 största barnen är ensamma hemma tills Fredrik kommer hem. Därmed måste jag ju se till så att de har lunch de kan äta, så jag ger mig in i matplaneringen på en gång. Vet att jag måste åka och handla igen snart då jag inte fick med med hälften av det jag skulle igår. Jag har ju haft 2 veckors semester nu och man vänjer sig ganska bra vid att vara hemma. Nu jobbar jag 3 veckor till innan jag är ledig ytterligare 4 veckor. Ska bli riktigt härligt. Jag hoppas att värmen kommer tillbaka tills dess. Fredrik jobbar bara 1 vecka till sen är han ledig 5 veckor. Så 2 veckor får jag pallra mig upp själv på morgonen, jag hatar det, haha. Men jag slipper i alla fall lämna lilleman på dagis, alltid något. Men vi börjar väl då, för mig blir det rester eller dylikt till lunch.

22/6 Måndag
Lunch: Falukorv i ugn, färskpotatis och ärtor
Middag: Kycklingsallad självplock (kycklingfilé, sallad, kyckling, paprika, gurka, ost, bacon, majs, oliver)

Notering:

23/6 Tisdag
Lunch: Kycklingspett, grönsaksstavar och dipp
Middag: Stek, sås och rostade grönsaker

Notering:

24/6 Onsdag
Lunch: Paj, sallad och tzatziki
Middag: Kålpudding

Notering:

25/6 Torsdag
Lunch: Ugnspannkaka
Middag:Kycklingspett, grönsaksstavar och dipp

Notering:

26/6 Fredag
Lunch: Ost och skinksallad med tzatziki
Middag: Skaldjur, grönsaker, aioli.

Notering:

kryddor.urtekram27/6 Lördag
Brunch: Omelett (Skinka, lök, tomat, paprika, oliver)
Middag: Grillat

Notering: Tjejdag, grilla med Sara o Johan

28/6 Söndag
Brunch: Ägg Benedict
Middag: Stekt/grillad kycklingfilé, sallad och bearnaisesås

Notering:

Libanesisk vitlökskräm – Créme toum

Igår provade jag för första gången att göra Créme toum en libanesisk vitlökskräm och den är inget för vampyrer vill jag lova. Stark och syrlig och riktigt fräsch. Jag surfade runt och letade recept igår och det finns en hel uppsjö av olika recept. Så jag får väl prova mig fram. Tänkte att jag ska nog faktiskt prova med andra kryddor också så småningom. Såsen står sig i kylen i flera veckor så den räcker länge.

Du behöver:

  • Vitlöksklyftor efter smak enligt andra recept ska det vara upp till 3 vitlökar, jag nöjde mig med 6 klyftor.
  • 2 äggvitor
  • salt och peppar efter smak
  • ca 0,5 dl citron (Det är också en smaksak, ju mer desto syrligare)
  • 3-5 dl naturell olja, jag använde mig av rapsolja

Mixa vitlöken med saltet, häll på lite citron och mixa, häll i vitorna och fortsätt mixa till ett vitt skum, fyll på med olja i en fin stråle så att ägget hinner ta upp fettet samtidigt som du mixar. Efter hälften av oljan häller du på det sista av citronen och mixar slutligen ner all olja. Krämen blir fluffig och len i konsistensen smaka av med salt och peppar så att du får en kräm som du gillar.

Förberedelser

Då har jag bestämt mig, jag ska ge mig på en lax- och räktårta men det krävs ju vissa förberedelser. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med bottnen än. Det känns lite fånigt att först göra en limpa som jag sedan ska smula sönder… men vi får se, jag kanske helt enkelt bara gör en liten pajdeg eller kanske helt skippar botten. Vi får se. Jag måste forska lite i det. Men annars så tror jag att jag har fått med mig alla ingredienser hem. Så idag blir det till att fixa och trixa i köket. Jag ska även skriva ner receptet på den libanesiska vitlökskrämen vi åt igår. Perfekt för dig som älskar vitlök. Så fräsch i smaken. Första gången vi provade igår. Perfekt sätt att ta reda på äggvitorna som blir över när du gör majjo eller bea. 😉

Midsommarafton närmar sig

Nu när midsommar närmar så börjar det bli dags att planera lite. Hur firar ni midsommarafton? Här brukar vi börja dagen med picknick, tyvärr brukar det inte vara så fint väder som man önskar, även om det har hänt någon gång. I år ser det i alla fall ut att bli som vanligt vad gäller vädret så vi får väl se hur det blir med picknicken i år. Det är i alla fall inte många gånger som det har regnat under förmiddagen, alltid något. Kylan kan man ju faktisk klä sig mot.

Efter frukostpicknicken åker vi hem till mina föräldrar och fortsätter firandet med härlig midsommarmat som vanligt. Det viktigaste på bordet är lagersalladen. Utan den ingen midsommar. Sen är det det vanliga som köttbullar, lax, ägghalvor, sillar m.m. Sen blev jag lite sugen på att göra en räktårta men vi får se hur det blir. Nu ska jag sätta mig och skriva en matlista sen är det bara att ta killarna och dra iväg för lite matshopping.

Dagens inköpslista:

GRÖNSAKER

  • rödlök
  • dill
  • gräslök
  • citron
  • jordgubbar
  • sallad
  • gurka
  • tomat
  • paprika
  • champinjoner
  • morötter
  • färskpotatis

MEJERI

  • mjölk
  • creme fraiche
  • grädde
  • smör
  • ost
  • kvarg
  • Philadelphiaost

KYL/FRYS

  • Kycklingvingar + ben
  • skinka
  • korv
  • kött
  • räkor
  • röd stenbitsrom

SKAFFERI

  • tonfisk
  • oliver
  • makrill
  • mandelmjöl
  • kokosmjölk
  • olja
  • dijonsenap