Vecka 26

Dags för matplanering av vecka 26. Då är det dags för mig att jobba igen och de 3 största barnen är ensamma hemma tills Fredrik kommer hem. Därmed måste jag ju se till så att de har lunch de kan äta, så jag ger mig in i matplaneringen på en gång. Vet att jag måste åka och handla igen snart då jag inte fick med med hälften av det jag skulle igår. Jag har ju haft 2 veckors semester nu och man vänjer sig ganska bra vid att vara hemma. Nu jobbar jag 3 veckor till innan jag är ledig ytterligare 4 veckor. Ska bli riktigt härligt. Jag hoppas att värmen kommer tillbaka tills dess. Fredrik jobbar bara 1 vecka till sen är han ledig 5 veckor. Så 2 veckor får jag pallra mig upp själv på morgonen, jag hatar det, haha. Men jag slipper i alla fall lämna lilleman på dagis, alltid något. Men vi börjar väl då, för mig blir det rester eller dylikt till lunch.

22/6 Måndag
Lunch: Falukorv i ugn, färskpotatis och ärtor
Middag: Kycklingsallad självplock (kycklingfilé, sallad, kyckling, paprika, gurka, ost, bacon, majs, oliver)

Notering:

23/6 Tisdag
Lunch: Kycklingspett, grönsaksstavar och dipp
Middag: Stek, sås och rostade grönsaker

Notering:

24/6 Onsdag
Lunch: Paj, sallad och tzatziki
Middag: Kålpudding

Notering:

25/6 Torsdag
Lunch: Ugnspannkaka
Middag:Kycklingspett, grönsaksstavar och dipp

Notering:

26/6 Fredag
Lunch: Ost och skinksallad med tzatziki
Middag: Skaldjur, grönsaker, aioli.

Notering:

kryddor.urtekram27/6 Lördag
Brunch: Omelett (Skinka, lök, tomat, paprika, oliver)
Middag: Grillat

Notering: Tjejdag, grilla med Sara o Johan

28/6 Söndag
Brunch: Ägg Benedict
Middag: Stekt/grillad kycklingfilé, sallad och bearnaisesås

Notering:

Libanesisk vitlökskräm – Créme toum

Igår provade jag för första gången att göra Créme toum en libanesisk vitlökskräm och den är inget för vampyrer vill jag lova. Stark och syrlig och riktigt fräsch. Jag surfade runt och letade recept igår och det finns en hel uppsjö av olika recept. Så jag får väl prova mig fram. Tänkte att jag ska nog faktiskt prova med andra kryddor också så småningom. Såsen står sig i kylen i flera veckor så den räcker länge.

Du behöver:

  • Vitlöksklyftor efter smak enligt andra recept ska det vara upp till 3 vitlökar, jag nöjde mig med 6 klyftor.
  • 2 äggvitor
  • salt och peppar efter smak
  • ca 0,5 dl citron (Det är också en smaksak, ju mer desto syrligare)
  • 3-5 dl naturell olja, jag använde mig av rapsolja

Mixa vitlöken med saltet, häll på lite citron och mixa, häll i vitorna och fortsätt mixa till ett vitt skum, fyll på med olja i en fin stråle så att ägget hinner ta upp fettet samtidigt som du mixar. Efter hälften av oljan häller du på det sista av citronen och mixar slutligen ner all olja. Krämen blir fluffig och len i konsistensen smaka av med salt och peppar så att du får en kräm som du gillar.

Förberedelser

Då har jag bestämt mig, jag ska ge mig på en lax- och räktårta men det krävs ju vissa förberedelser. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med bottnen än. Det känns lite fånigt att först göra en limpa som jag sedan ska smula sönder… men vi får se, jag kanske helt enkelt bara gör en liten pajdeg eller kanske helt skippar botten. Vi får se. Jag måste forska lite i det. Men annars så tror jag att jag har fått med mig alla ingredienser hem. Så idag blir det till att fixa och trixa i köket. Jag ska även skriva ner receptet på den libanesiska vitlökskrämen vi åt igår. Perfekt för dig som älskar vitlök. Så fräsch i smaken. Första gången vi provade igår. Perfekt sätt att ta reda på äggvitorna som blir över när du gör majjo eller bea. 😉