Räk- och kycklingcurrygryta

Bilden lånad från http://jazkuham.si/paprika-clanek-383

Den här räk- och kycklinggrytan är supergod och har en härlig doft och curry. Orginalreceptet kommer från min kompis Mari, själv så har jag modifierat det lite utifrån mina premisser. Det blev dock ingen bild på den för den ser inte så jätterolig ut. Vill man piffa till den lite så skulle jag tipsa om att köra med röd paprika för färgens skull. 😉

Du behöver:

  • Kycklingfilé
  • Räkor med skal
  • Currypasta efter smak (jag valde grön)
  • 1 tärning hönsbuljong/fond (alternativt andra kryddor för sältan)
  • grön paprika i bitar
  • gul lök i bitar
  • Kokosmjölk (Använder Santa Marias kokosmjölk då den inte innehåller några tillsatser. )
  • ev. blomkålsris eller annat tillbehör.

Börja med att dela alla ingredienser som ska skäras i mindre bitar. Fräs på kycklingen i smör/kokosolja (eller vad du nu villl) så den får lite färg tillsammans med en rejäl sked currypasta. Fortsätt med att lägga i grönsakerna och häll över kokosmjölken och fonden/buljongtärningen och låt puttra. Under tiden skalar du räkorna. Låt de sedan gå med sista tiden i grytan, bara så att de blir varma. Servera som den är eller tillsammans med exempelvis blomkålsris. Enkelt och gott!

Frukost

Äter ni frukost? Jag är ju egentligen ingen frukostmänniska men när jag varit uppe några timmar på morgonen så kan det vara gott. Jag kör en introduktion nu på minst 2 veckor där jag äter små mål under hela dagen. Eller ja ett mål kan vara lite ost, eller en halv ölkorv eller ett ägg så det är ju inte ett helt mål. Är nu inne på vecka 2 och första veckan gick riktigt bra. Ok jag erkänner, jag började i onsdags så det är bara en halv vecka, men jag räknar den som en i alla fall då mina ”matveckor” börjar på lördagar i samband med vägningen. Sen får vi se hur det blir. Kan bli att jag går över till 16:8 igen, helt eller delvis för det passar mig också bra. Men i ich med att jag har lite svårt att äta matlåda, uppvärmd mat så funkar det här bra. Det är lätt att bara ta några oliver vid fikat, eller lite småplock till lunch. 
God Morgon! ☀️

  

Söndagsmys

Efter en riktigt god middag med lammytterfilé, anka, ugnsrostade grönsaker, bea och rödvinssås så har vi tagit kväller. Gjorde ett första försök med små nötkluttar som jag tänkt perfekt som mellanmål någon gång ibland. Kommer att vidareutvecklas, men blev helt ok. Nu serverad med lite jordnötssmör, mitt nya te med kokosolja till sista avsnittet av Mammon. Riktigt bra serie, finns på SVTplay om ni missat den 😉 

   
   

Lunchdags

Snabbt, gott och enkelt.   

Höst

Än har vi några fina dagar men hösten är här och med den får vi krypa upp i soffan och mysa med tända ljus. Vad är ert favoritmys? Mitt är när hela familjen sitter samlad och äter tappas. Massa små goda rätter som korvar, skinkor, oliver, ostar, grönsaker och frukt, nötter, och gärna ett glas vin och bubbelvatten. Ljusen är tända i hela huset och gärna ett riktigt härligt oväder utanför husknuten så man hör hur regnet smattrat mot fönstren. Hur kan man inte gilla hösten??? Jag fullkomligt älskar den! 
Sen är det inte långt till jul, en annan favorit hos mig. Ni må tycka jag är galen som börjar planera inför julen redan nu men faktum är att jag de senaste åren faktiskt har haft de allra mest avslappnande av jular. Jag har varit ledig innan jul istället för efter och verkligen sett till så att allt är klart i tid. Jag har ju 4 barn och 2 bonusbarn som visserligen inte bor hemma hos oss längre men att fixa julklappar till alla blir rätt så dyrt om jag både ska fixa julklappar och julmat i december. Så nu ligger jag före vad gäller både julklappar och maten och det är helt perfekt.

 Julmaten har jag dock inte börjat med än, mer än till planeringen. Vad har ni på ert julbord? Det finns ju vissa saker som vi alltid har och det är Jansson, vilken min mamma står för, inte alls lchf men himla god. Jag brukar dock inte ta så mycket av den om ens något då det finns så mycket annat man kan äta. 😉 Sen har vi ju köttbullarna, de gör jag innan de ska vara klara senast i november så att de bara är att plocka fram till jul och steka på. Sen har vi prinskorv som typ ingen äter, eller ok, någon försvinner väl. Skinkan är ett måste, och den griljerar jag med sesamfrön. Förra året hade vi även gravad biff som blev en succé så den lär vi nog göra i år igen. Den måste ni prova, riktigt god. Sen är det ju sillar ett 2-3 olika, ostar, och så rödbettssallat gjorde vi ju egen förra året så himla god. Den vill de ju ha till köttbullarna. Även rödkål och grönkål brukar vi fixa till.

 De senaste åren har det även blivit tradition att köpa salami från hockeygrabbarna. Den kommer från Delikatesskungen och är så sjukt god. Jag älskar den! Den är perfekt att ha som ”kex” till lite ost eller naturligtvis att bara äta som den är. Har ni möjlighet att köpa den av någon skolklass eller förening så gör det. Eller varför inte sälja själv om ni har möjlighet? Den är en favorit både hos mig och hos mina föräldrar som också efterfrågar en varje år, trots att de firar jul hos oss. Såg nu att de även säljer ost och praliner, vem behöver något annat till jul? 😉 

Planering vecka 37

Planering för vecka 37

7/9 Måndag

Middag: Gulaschsoppa

Notering:  PW, Cornelis orientering,

8/9 Tisdag
Mellis: Keso, frukt och nötter.
Middag: Kycklingfilé, bearnaise, sallad

Notering: Flisan handboll, Filippa fotboll. Föräldramöte.

9/9 Onsdag
Middag: Fiskplanka + blomkålsmos + hollandaise.

Notering:

10/9 Torsdag
Mellis: Keso, frukt och nötter
Middag: Rester

Notering: Felicia och Filippa fotboll

11/9 Fredag
Mellis: Latte, ägg och ost.
Middag: Lövbiffsrullader, sallad, vitlökssås

Notering:

12/9 Lördag
Brunch: Ägg och bacon
Middag: Kalops/På stan

Notering: The Fooo med Filippa

13/9 Söndag
Brunch:
Middag: Hamburgare

Notering: