Min gröna hälsosmoothie

Till denna behöver du: 

  • En halv näve babyspenat
  • En halv näve ruccolasallad 
  • En liten avokado
  • En bit ingefära
  • En halv selleristjälk
  • 1 msk MCT-olja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk gurkmejapasta
  • 1 tsk av kryddorna jag har i guldmjölken (cayennepeppar, svartpeppar, kanel, ingefära, kardemumma) 
  • Ett par dl vatten ( Jag fyllde sen på med lite is så den skulle hålla sig kall fram till lunch 😉) 

Sen kan du ju givetvis blanda i vad du själv tycker. Något sött hade ju varit gott till men som sagt vill man skippa det så blir ju smaken inte lika söt och god. Men den var helt drickbar, enligt mig i alla fall. Smakade nog mest avokado. Kan tänka mig att ibland variera med lite kokosmjölk å.  

 

Påsk

Glad Påsk på er! Den närmar sig med stormsteg. Jag har haft ett par underbara dagar tillsammans med min bästa vän Jessica i Göteborg och det har varit så mysigt! Jag får en sån härlig energi av att vara med henne och det är så tråkigt att vi inte bor närmare varandra. 

Vi åt en underbar lunch i tisdag för att fira livet och hennes 40-årsdag. Champagne och havskräfta. Gudomligt gott!  

 Hon gav mig dessutom receptet på min lunch idag. Eller jag ska väl säga inspiration kanske. Hon gav mig en smoothie till frukost igår som kändes riktigt fräsch. Så jag tänke det är ju ganska smidigt med en smoothie till lunch men ville ju minimera kolhydraterna och öka på fettet lite. Resultatet kommer ovan. Jag var rejält hungrig på förmiddagen då jag inte åt så bra igår. Men det gick över och efter smoothien så står jag mig fortfarande. Ikväll blir det lite varmrökt lax, ägg och majonnäs och lite grönsallad tror jag.

I morrn på långfredagen blir det en härlig lammstek med rostade grönsaker och på lördag blir det ju lite blandat hemma hos mina föräldrar. Påskdagen blir vi bjudna på lunch hos mina svärföräldrar men jag vet inte vad som bjuds. Jag hoppas dock på hennes inkokta lax som vi brukar få. 😉 Jag har en plan på att hålla mig borta från allt socker som vanligt och jag hoppas faktiskt att jag kan fixa det. Just nu känns det hur enkelt som helst men det kan ju svänga fort så jag ska se till att äta ordentligt i helgen.  Jag är ju inte en sockermänniska egentligen, utan min svaghet är det salta som chips och ostbågar. Men jag har bättre val till hands och jag hoppas att de inte serveras något sånt. Jag vet att möjligheten finns och därför ska jag vara förberedd. 

 

 

 

Senap

Jag är ingen storätare av senap men i land kan jag sakna det till vissa maträtter. Vanligtvis så innehåller den ju stora mängder socker vilket gör att jag skippar den. Men av en händelse så snubblade jag över den här burken från Renée Voltaire. Dyr men supergod! Riktigt stark och en härlig smak som får hela munnen att nästan explodera av lycka. Dessutom så innehåller den bara 8 g socker som är betydligt mindre än andra senaper. Den tillåter jag mig ibland vid speciella tillfällen, som exempelvis i morse till frukost. Några skivor skinka, lite senap och så ost. In i mikron 30-60 sekunder så har du en härlig frukostpizza.

Fortsätter med fisk

img_1307-1.jpgVi fortsätter med fisk här hemma. Så här mycket fisk har jag nog inte ätit i hela mitt liv. Idag blev det vit tonfiskfilé med en fetaostkräm, machésallad och den goda vinägretten, och några valnötter, tycker det blir så knaprigt och gott med dem. Tro det eller ej men det var det godaste jag ätit på länge faktiskt. Prova!

Mat på språng – Tips?

Mat på språng kan vara ett problem. Har ni några tips så kom gärna med dem. Just nu kommer jag inte på något alls känns det som när jag skulle göra en lista till vårens utevistelser.  Men när man ska iväg ut med barnen exempelvis till en lekpark eller på en utflykt eller något så vill jag kunna ta med mig bra mat. Jag har några förslag

  • img_1302.jpgÄgg, funkar ju alltid men barnen är inte jätteförtjusta i det.
  • Ölkorv, men vill komma ifrån den processade maten.
  • Matmuffins (fortfarande mycket äggigt)
  • Ostkuber (mejeri)
  • Kycklingspett (kräver ju en del förarbete)
  • makrill i tomatsås (kladdigt)

Sen tar det stopp. Hjälp! Har ni några bra tips???

Vitlöksvinägrett

Till denna vitlöksvinägrett behöver du:

  • ca 0,5 dl neutral olja, jag hade oliv- och rapsolja
  • 3-4 msk ljus japansk soja
  • ca 0,5 dl vitvinsvinäger
  • Ca 1-2 dl vatten
  • lite salt (om man som jag hade en lättsaltad soja)
  • 3 skivade vitlöksklyftor
  • en halv grön chili
  • svartpeppar
  • limesaft

Måtten är väldigt undgefärliga då jag bara höftade som vanligt när jag gör något. Men jag tror säkert ni hittar något som passar er. Prova. Den här var supergod och ger vilken sallad eller maträtt en riktig höjning.

Pestolax

Pestolax, en Snabb, enkel och underbart god middag.

Du behöver:

  •  Lax (jag använde portionsbitar)
  • Pesto
  • Örtsalt

Jag hade lite örtsalt på laxen. Bredde på lite pesto och så in i ugnen ca 10 min, 200 grader. (Tiden varierar så klart beroende på storlek och om den är tinad eller inte). Ni får titta till den när ni tror att den är klar 😉

Till detta hade vi strimlad isbergssallad och en härlig vinägrett, fetaost och valnötter.

img_1297.jpg

God Morgon!

Hoppas ni har en riktigt god morgon mina kära! Själv är jag hemma och vabbar igen. Hela barnaskaran var hemma förra veckan. De tre äldsta hade någon form av influensa tror jag och har legat däckade. När de precis piggat på sig så däckade lilleman… Maken min hade feber i helgen men jag har klarat mig hittills och det tänkte jag fortsätta med! 

Nu sitter vi i soffan och äter frukost. Charlie fick en äggmacka och jag äggmos med purjolök och en Guldmjölk. Har precis slängt i en maskin tvätt och hoppas på att man kanske kan hänga den ute i det härliga vädret. Jag ska försöka komma ut på en promenad också har jag tänkt. 

Sen har jag ju inte gjort matplaneringen klart. Det har varit lite du ich så med det men jag ska försöka få ihop en ändå. Igår blev det en underbart god middag som är klar på en kvart. Recept kommer ovan. 😉 

 

Svensk-Asiatisk sallad

Idag fick det enkelt bli en sallad på det vi hade hemma, vilket resulterad i denna sallad med smaker från både Sverige och Asien.

Till min svensk-asiatiska sallad behöver du följande:

  • img_1278-1.jpg1 Zucchini
  • 2 vitlöksklyftor
  • lite blomkål
  • 1/2 rödlök
  • blåbär
  • grön chili
  • sesamfrön
  • valnötter
  • lime
  • ljus japansk soja
  • olivolja och ev lite sesamolja

Hyvla zucchinin, skiva vitlöksklyftorna, chilin (jag hade en halv) och rödlöken.

Blanda alla ingredienser och häll över lime och olja på salladen, strössla med sesamfrön, gärna både svarta och vita, och valnötter efter smak. Supergott! Passar kalas till ex lax.

Vab igen.

Vi kör vab igen den här veckan också. Förstår inte att mina barn blivit så sjuka helt plötsligt men jag får väl igen för alla gånger de klarat sig tidigare. 😉 Nu är det feber och förkylning som härjar här. Maten har varit skit den här veckan, jag har inte orkat engagera mig alls dessvärre men idag känns det ok igen och jag är på banan igen. Får dock sota viktmässigt för dagarna som varit.

Kvällens middag blev lax i ugn med svartpeppar och smör och till det gjorde jag en sallad på vad huset hade att erbjuda och den blev jättegod tycker jag. Receptet kommer ovan. Det var svårt att få någon snygg bild för det ser inte så gott ut men smakade desto bättre. Prova!