Libanesisk vitlökskräm – Créme toum

Igår provade jag för första gången att göra Créme toum en libanesisk vitlökskräm och den är inget för vampyrer vill jag lova. Stark och syrlig och riktigt fräsch. Jag surfade runt och letade recept igår och det finns en hel uppsjö av olika recept. Så jag får väl prova mig fram. Tänkte att jag ska nog faktiskt prova med andra kryddor också så småningom. Såsen står sig i kylen i flera veckor så den räcker länge.

Du behöver:

  • Vitlöksklyftor efter smak enligt andra recept ska det vara upp till 3 vitlökar, jag nöjde mig med 6 klyftor.
  • 2 äggvitor
  • salt och peppar efter smak
  • ca 0,5 dl citron (Det är också en smaksak, ju mer desto syrligare)
  • 3-5 dl naturell olja, jag använde mig av rapsolja

Mixa vitlöken med saltet, häll på lite citron och mixa, häll i vitorna och fortsätt mixa till ett vitt skum, fyll på med olja i en fin stråle så att ägget hinner ta upp fettet samtidigt som du mixar. Efter hälften av oljan häller du på det sista av citronen och mixar slutligen ner all olja. Krämen blir fluffig och len i konsistensen smaka av med salt och peppar så att du får en kräm som du gillar.

4 thoughts on “Libanesisk vitlökskräm – Créme toum”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.